WIJ WETEN ALLES OVER DRONES

ECLECTICI: DRONE EXPERT

Advies nodig over Drones?
Drone opleiding volgen?
Een drone piloot inhuren?

Wij helpen je graag op weg!

FRANK BROUX
Drone Expert

t +32 499 51 17 24

E-MAIL MIJ

Frank Broux

ECLECTICI – DRONE EXPERT

Eclectici is het eerste drone adviesbureau in België en Nederland en werd opgericht door Frank Broux. Frank heeft een achtergrond in de IT en de overheid. Na het behalen van zijn BNUC-S licentie als drone-piloot, merkte hij dat dat hem meer vragen gaf dan antwoorden. Hij werd lid van de Euka-organisatie op zoek naar deze antwoorden. Nu is hij klaar om u te helpen ze ook te vinden.

FRANK BROUX
Zaakvoerder

VEEL GESTELDE VRAGEN

Eerst een misverstand uit de wereld helpen: drones zijn eigenlijk de op afstand bestuurde, onbemande vliegtuigen die voor militaire doeleinden worden gebruikt. In de sector spreken we van UAV (Unmanned Aerial Vehicle) of RPA/RPAS (Remotely Piloted Aircraft/Remotely Piloted Aerial System).

In de volksmond is het woord drone ondertussen redelijk ingeburgerd, dus gebruik ik het hier ook, hoewel het dus niet echt de lading dekt.

Heel kort door de bocht de hoofdfunctie: met een drone kan je vliegen!

Maar het wordt pas een bruikbaar toestel als de drone uitgerust wordt met technologie die de mogelijkheden uitbreidt: een camera, een pakketje, een meetinstrument,… Vanaf dan wordt de drone een middel om toepassingen te verwezenlijken. Voorbeelden: luchtfotografie/video, mapping, inspectie van gebouwen, windmolens, moeilijk bereikbare plaatsen,…

De mogelijkheden zijn in feite eindeloos, waarschijnlijk kan u er zelf op dit moment enkele bedenken.

Natuurlijk, de drone business zou geen lang leven beschoren zijn mocht er geen geld mee verdiend kunnen worden.

Het kan niet veralgemeend worden maar voor bepaalde toepassingen is het zo evident dat u waarschijnlijk denkt: “Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht?”. Immokantoren kunnen prachtige filmpjes maken van de huizen/appartementen/bedrijfsgebouwen die ze in de markt willen zetten. Als u goed oplet, ziet u dagelijks in het nieuws of in films/series drone-beelden. Een drone kan het verloop van een bouwproject in real-time volgen en de betrokkenen (eigenaar, architect, aannemer) kunnen de beelden vanop kantoor (waard dan ook ter wereld) bekijken.

Hoe dan ook, van zodra een drone een zak cement van 25 kg op hoogte kan bezorgen, hebben we in de bouw te maken met niet minder dan, en ik kies het woord zorgvuldig, een revolutie!

Dat lijkt me nogal evident. Alleen, en ik wil het toekomstbeeld niet onderuithalen van de vele dronepiloten die zich geroepen voelen en zich vol enthousiasme aan een opleiding wagen, het verschil zal gemaakt worden in de toepassingen.

Een drone is een middel, geen doel op zich! Een goede fotograaf zal, met of zonder drone, goede foto’s afleveren. Net zo met een goede filmmaker. Of een bekwame hoogtewerker (de persoon, niet de machine). Die laatste zal een drone gebruiken om een eerste zicht te krijgen op het probleem in de hoogte, om de veiligheid van de situatie in te schatten en daarnaar te handelen. Maar het werk zal hij uiteindelijk nog altijd zelf doen.

De uitdaging zit ‘m er dus in om oplossingen te vinden voor problemen die nu veel tijd en geld kosten. Zoek een oplossing voor een probleem, beperk de tijd om het op te lossen en u verdient geld. Simpel as that!

Nu begeven we ons op glad ijs. Het KB dat ter goedkeuring voorligt en dat, volgens de laatste geruchten, op 26/12/2015 door de federale regering bekrachtigd zal worden, voorziet in een aantal reglementen.

Kort: zolang er geen wetgeving is, mag er niet gevlogen worden. Punt! Dus op dit moment vliegt iedereen in België illegaal. Men kan een vergunning aanvragen voor de uitvoering van een bepaalde opdracht. Men kan een verzekering afsluiten voor de vlucht. Maar eigenlijk gebeurt het allemaal nog in de marge. Van zodra de wetgeving goedgekeurd is, zal er (zoals het er nu voorstaat) gevlogen mogen worden door erkende piloten (na het afleggen van een examen bij het DLGV, Directoraat-Generaal van de Luchtvaart) met een gekeurd toestel en met een vergunning van het DGLV.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden (en onderschat de opleiding, de aankoop, de keuring en de kosten niet), mag u niet vliegen.

U kan zich wel steeds aansluiten bij een modelbouwvliegclub. Daar mag naar hartenlust gevlogen worden.

Doe eens een gok. Contacteer Eclectici, we bekijken jouw situatie en zoeken naar de juiste oplossing. Meer en meer drone piloten volgen een opleiding, halen hun diploma en het daarbij horende certificaat om te mogen vliegen.

Wens je op de hoogte te blijven over
de laatste ontwikkelingen in de Drone sector?

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
Geef het zeker een kans! Het kost maar 1 klik om je uit te schrijven.