GIM organiseerde een seminarie rond Environmental Mapping in Leuven. GIM is gespecialiseerd in geo-toepassingen. Zij werken met luchtbeelden om analyses te maken. Mooi voorbeeld hiervan is de bestrijding van polio in Nigeria. Via satelietbeelden werden alle afgelegen hutten, dorpen en andere kleine gemeenschappen in kaart gebracht als leidraad voor de inentende artsen. Op deze manier werd in hele regio’s de strijd tegen deze kinderziekte gewonnen.

Satellietbeelden, dus. Maar ook drones. En vliegtuigen of helicopters. Ieder met zijn specifieke nauwkeurigheid en aan te wenden aan de hand van de probleemstelling. Drones zijn nauwkeurig en zeer lokaal inzetbaar, maar beperkt in vliegtijd. Vliegtuigen en helicopters coveren een groter gebied maar zijn duur. Satellietbeelden zijn afhankelijk van het wolkendek.

Maar ook die technologische evolutie gaat met rasse schreden vooruit. Uit mijn verleden als GIS-coördinator kan ik beamen dat het maanden, soms zelfs jaren, wachten was op nieuwe, recente luchtfoto’s. Bij GIM vertelde men ons dat ook in deze sector de miniaturisatie begonnen was. Het Sentinel-project wil tegen einde 2016 zoveel mini-satellieten in de ruimte hebben dat er iedere dag een nieuwe foto kan gemaakt worden van de hele planeet. Opnieuw: iedere dag!

Radar-technologie stelt deze satellieten bovendien in staat om door wolken heen beelden te maken. Het gaat dus snel, het wordt steeds duidelijker en nauwkeuriger en misschien nog het belangrijkste, goedkoper. Nieuwe data zal niet gratis zijn, maar oudere luchtfoto’s worden vrij beschikbaar. En niet iedereen heeft behoefte aan foto’s van gisteren.

Kortom, het gaat om de symbiose. Satellieten, vliegtuigen en drones – wat is het wanneer het meest toepasselijk? Voor de satellieten en vliegtuigen bent u bij GIM bij de juiste partner. Voor de drones bent u dat nu al…

IMG_1039IMG_1041